Szakszuka ze szparagami i cukinią
Szakszuka to pyszne i pożywne danie śródziemnomorskie, które doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i obiad. Klasyczna wersja z pomidorami i jajkami zyskała nowe oblicze dzięki dodaniu sezonowych warzyw – szparagów i cukinii. To połączenie gwarantuje nie tylko wspaniały smak, ale również dostarcza organizmowi mnóstwo witamin i minerałów.
Szakszuka ze szparagami i cukinią – wiosenna uczta na talerzu
Składniki:
- 2 jajka
- 5 sztuk szparagów
- pół cukini
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili do smaku
Przepis:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój je na około 4 cm kawałki. Cukinię umyj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmaż. Następnie dodaj szparagi i cukinię. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chili według własnych preferencji. Duś na średnim ogniu przez około 5 minut. Zrób dwa wgłębienia i wbij do nich po jednym jajku. Przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu przez około 5-7 minut, lub do momentu, aż białko jajka się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Gotową szakszukę podawaj na ciepło z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Przepis w formie video znajdziecie na kanale na YouTubie: