Obłędny deser z nutellą i mascarpone a’la monte
Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowy deser, który z pewnością rozkocha wasze podniebienia. Zainspirowany klasycznym smakiem jogurtu a’la Monte, przygotowałam pyszny deser, w którym połączyłam nutellę i serek mascarpone. Deser jest warstwowy, środkowa warstwa jest białą pianką z bitej śmietany. Smak przełamany jest kawowymi biszkoptami, które dają lekkie wrażenie deseru podobnego do tiramisu.
Czas przygotowania jest krótki, a więc zaczynajmy!
Sposób przygotowania deseru z nutellą i serkiem mascarpone
Składniki: (porcja na cztery pucharki)
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 20 g cukru waniliowego
- jedno opakowanie śmietan fix
- 3 łyżki nutelli
- zaparzona kawa
- mini biszkopty (około 100g)
- 1 łyżeczka kakao
- garść borówek do posypania
Przepis:
- W misce ubij śmietankę 30% razem ze śmietan-fix i cukrem waniliowym, aż do uzyskania sztywnej piany.
- Dodaj serek mascarpone i zmiksuj razem z bitą śmietaną, aż do uzyskania gładkiego kremu.
- Podziel masę na dwie części
- Do jednej z nich dodaj nutellę i kakao. Miksuj, aż do uzyskania jednolitego koloru kremu.
- Biszkopty namocz w kawie i ułóż na dno pucharka
- Następnie nałóż warstwę kremu ciemnego, kolejną warstwę białego kremu i kolejną ciemnego kremu.
- Ponownie namocz biszkopty w kawie i ułóż na górną warstwę kremu.
- Przed podaniem posyp warstwą borówek. Smacznego!
Przepis w formie video już dostępny na moim kanale YouTube!