Deser Monte z mascarpone i nutellą

Obłędny deser z nutellą i mascarpone a’la monte

Deser z mascarpone i nutellą

Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowy deser, który z pewnością rozkocha wasze podniebienia. Zainspirowany klasycznym smakiem jogurtu a’la Monte, przygotowałam pyszny deser, w którym połączyłam nutellę i serek mascarpone. Deser jest warstwowy, środkowa warstwa jest białą pianką z bitej śmietany. Smak przełamany jest kawowymi biszkoptami, które dają lekkie wrażenie deseru podobnego do tiramisu.

Czas przygotowania jest krótki, a więc zaczynajmy!

Sposób przygotowania deseru z nutellą i serkiem mascarpone

Składniki: (porcja na cztery pucharki)

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 20 g cukru waniliowego
  • jedno opakowanie śmietan fix
  • 3 łyżki nutelli
  • zaparzona kawa
  • mini biszkopty (około 100g)
  • 1 łyżeczka kakao
  • garść borówek do posypania

Przepis:

  1. W misce ubij śmietankę 30% razem ze śmietan-fix i cukrem waniliowym, aż do uzyskania sztywnej piany.
  2. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj razem z bitą śmietaną, aż do uzyskania gładkiego kremu.
  3. Podziel masę na dwie części
  4. Do jednej z nich dodaj nutellę i kakao. Miksuj, aż do uzyskania jednolitego koloru kremu.
  5. Biszkopty namocz w kawie i ułóż na dno pucharka
  6. Następnie nałóż warstwę kremu ciemnego, kolejną warstwę białego kremu i kolejną ciemnego kremu.
  7. Ponownie namocz biszkopty w kawie i ułóż na górną warstwę kremu.
  8. Przed podaniem posyp warstwą borówek. Smacznego!

Przepis w formie video już dostępny na moim kanale YouTube!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *