Kopytka proteinowe na słodko

Kopytka proteinowe na słodko z owocami – czyli, leniwe kluski z twarogiem

Kopytka proteinowe na słodko

Szukasz zdrowego i pożywnego deseru, który dostarczy Ci dużo energii? Moje proteinowe kopytka z twarogiem to idealna propozycja zarówno dla sportowców, jak i osób dbających o swoją sylwetkę. To pyszne i łatwe do przygotowania danie możesz cieszyć się przez cały rok!

Kopytka z twarogiem to klasyczny polski przysmak, który zyskał nowe, zdrowe oblicze. Dzięki dodatkowi białka i ograniczeniu ilości węglowodanów, stały się doskonałą przekąską po treningu lub sycącym śniadaniem. Możesz je podawać na słodko z owocami i cynamonem, lub na wytrawnie z dodatkiem warzyw i sosu.

Składniki: (na dwie porcje)

  • 1 jajko
  • 250g twarogu półtłustego
  • 11 łyżek mąki orkiszowej
  • 8 łyżeczek erytrytolu
  • garść truskawek
  • garść borówek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przepis:

Do miski przełóż twaróg, wbij jajka i dodaj słodzidło. Dokładnie wymieszaj widelcem. Następnie dodaj mąkę (100g, resztę zostawić do podsypania stolnicy), wymieszać wszystko ręką, aż składniki się połączą. Przełóż na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiać ciasto.

Podzielić na cztery części i uformować z każdej wałek. Lekko spłaszczyć każdy wałek i kroić pod skosem. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić kluski do wrzątku i gotować na małym ogniu. Gdy kluski wypłyną, gotować jeszcze minutkę i wyłowić.

Podawać z roztopionym masłem, owocami i cynamonem.

Smacznego!

Przepis w formie video:

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *