Kopytka proteinowe na słodko z owocami – czyli, leniwe kluski z twarogiem
Szukasz zdrowego i pożywnego deseru, który dostarczy Ci dużo energii? Moje proteinowe kopytka z twarogiem to idealna propozycja zarówno dla sportowców, jak i osób dbających o swoją sylwetkę. To pyszne i łatwe do przygotowania danie możesz cieszyć się przez cały rok!
Kopytka z twarogiem to klasyczny polski przysmak, który zyskał nowe, zdrowe oblicze. Dzięki dodatkowi białka i ograniczeniu ilości węglowodanów, stały się doskonałą przekąską po treningu lub sycącym śniadaniem. Możesz je podawać na słodko z owocami i cynamonem, lub na wytrawnie z dodatkiem warzyw i sosu.
Składniki: (na dwie porcje)
- 1 jajko
- 250g twarogu półtłustego
- 11 łyżek mąki orkiszowej
- 8 łyżeczek erytrytolu
- garść truskawek
- garść borówek
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Przepis:
Do miski przełóż twaróg, wbij jajka i dodaj słodzidło. Dokładnie wymieszaj widelcem. Następnie dodaj mąkę (100g, resztę zostawić do podsypania stolnicy), wymieszać wszystko ręką, aż składniki się połączą. Przełóż na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiać ciasto.
Podzielić na cztery części i uformować z każdej wałek. Lekko spłaszczyć każdy wałek i kroić pod skosem. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić kluski do wrzątku i gotować na małym ogniu. Gdy kluski wypłyną, gotować jeszcze minutkę i wyłowić.
Podawać z roztopionym masłem, owocami i cynamonem.
Smacznego!
Przepis w formie video: