Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak po chińsku z warzywami i sosem sojowym w 15 minut!

Kurczak z warzywami po chińsku i sosem sojowym

Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dziś pragnę podzielić się z Wami niezwykle smacznym i aromatycznym przepisem na kurczaka po chińsku z chrupiącą mieszanką warzyw, sosem sojowym i lekko pikantnym sosem słodko-pikantnym. To danie jest prawdziwym rarytasem dla miłośników kuchni chińskiej, a jednocześnie prostym w przygotowaniu, co sprawia, że doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczaka, pokrojonych na kawałki
  • 200 g makaronu ryżowego Vermicelli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 g mieszanki chińskiej warzyw
  • Sól, pieprz, papryka do smaku
  • Nasiona sezamu według uznania
  • sos słodko – pikantny do polania

Przepis:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż kurczaka na średnim ogniu, aż będzie złocisty i dobrze przypieczony (dodaj do niego przyprawy: sól, pieprz, paprykę).
  2. Dodaj mieszankę chińską warzyw i smaż razem z kurczakiem, aż staną się lekko chrupiące, ale wciąż jędrne.
  3. Na patelnię dodaj ugotowany makaron ryżowy i wszystko razem wymieszaj
  4. Całość możesz jeszcze doprawić sosem sojowym
  5. Przed podaniem posyp danie nasionami sezamu i polej sosem słodko-pikantnym. Smacznego!
mieszanka po chińsku z kurczakiem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *