faszerowane jajka salatka

Jajka nadziewane pieczarkami i papryką z kurkumą i majerankiem

Szukasz pomysłu na prostą i smaczną przekąskę? Jajka faszerowane to klasyka, która zawsze się sprawdza. W tej wersji farsz wzbogaciliśmy o pieczarki, paprykę i kukurydzę, co nadaje mu ciekawego smaku i koloru.

Przygotowanie jajek faszerowanych jest łatwe i szybkie – wystarczy ugotować jajka, podsmażyć warzywa i połączyć wszystkie składniki farszu. Następnie napełniamy nim połówki jajek i gotowe!

Jajka faszerowane to idealna propozycja na lunch, kolację, a nawet na Wielkanocny stół.

Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 średnia cebula
  • 400 gram pieczarek
  • 1 długa papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy konserwowej (170 gram, 140g bez wody)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 natka pietruszki
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • łyżeczka kurkumy i majeranku
  • sól i pieprz

Przepis:

Jajka podzielić na pół i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka rozdrobnić przy pomocy widelca.

Przygotowanie farszu: Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek aż wszystkie składniki zmiękną.

Farsz przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i majerankiem. Farsz przełożyć na miskę, wymieszkać z rozdrobnionymi żółtkami, kukurydzą konserwową i jogurtem greckim. Białka jajek nadziać farszem i podawać na liściach sałaty.

faszerowane jajka papryka pieczarki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *