Jajka nadziewane pieczarkami i papryką z kurkumą i majerankiem
Szukasz pomysłu na prostą i smaczną przekąskę? Jajka faszerowane to klasyka, która zawsze się sprawdza. W tej wersji farsz wzbogaciliśmy o pieczarki, paprykę i kukurydzę, co nadaje mu ciekawego smaku i koloru.
Przygotowanie jajek faszerowanych jest łatwe i szybkie – wystarczy ugotować jajka, podsmażyć warzywa i połączyć wszystkie składniki farszu. Następnie napełniamy nim połówki jajek i gotowe!
Jajka faszerowane to idealna propozycja na lunch, kolację, a nawet na Wielkanocny stół.
Składniki:
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 1 średnia cebula
- 400 gram pieczarek
- 1 długa papryka czerwona
- mała puszka kukurydzy konserwowej (170 gram, 140g bez wody)
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 natka pietruszki
- kilka liści sałaty rzymskiej
- łyżeczka kurkumy i majeranku
- sól i pieprz
Przepis:
Jajka podzielić na pół i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka rozdrobnić przy pomocy widelca.
Przygotowanie farszu: Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek aż wszystkie składniki zmiękną.
Farsz przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i majerankiem. Farsz przełożyć na miskę, wymieszkać z rozdrobnionymi żółtkami, kukurydzą konserwową i jogurtem greckim. Białka jajek nadziać farszem i podawać na liściach sałaty.