Jajecznica po cypryjsku
Śniadanie prosto z Cypru! Jest to odmiana popularnej jajecznicy po grecku, ale w cypryjskim wydaniu. Chrupiący halloumi, delikatne jajka i śródziemnomorskie aromaty – to właśnie charakteryzuje jajecznicę po cypryjsku.
Jajecznica po grecku/ po cypryjsku
To danie, choć proste w przygotowaniu, przeniesie Cię wprost na słoneczny Cypr. Połączenie tych składników tworzy wyjątkową harmonię smaków, która podbiła serca smakoszy na całym świecie.
Nazwa tego dania jest dość intuicyjna – odnosi się do kraju jego pochodzenia, Cypru. To właśnie tam, na śródziemnomorskiej wyspie, ser halloumi jest jednym z najważniejszych składników kuchni. Jego charakterystyczna, lekko słona i lekko kwaśna nuta w połączeniu z delikatnością jajek tworzy świetny duet.
Ser halloumi to cypryjski ser o wyjątkowej strukturze, który nie topi się podczas smażenia, a jedynie się opieka, tworząc chrupiącą skórkę. Jego lekko słony smak doskonale komponuje się z jajkami.
Składniki: (na jedną porcję)
- 2 jajka
- 100g sera halloumi (około pół kostki)
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie – do smaku
Przepis:
Ser halloumi pokroić na kawałeczki (ja kroję w sześciany) i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy ser się zarumieni wbić jajka, całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kiedy jajka się zetną przełożyć na talerz.
Jajecznicę podawać z pieczywem i warzywami np rukolą, pomidorami i ogórkiem. Ja polecam również dorzucić oliwki!
Smacznego!