zupa dyniowa szybki przepis

Zupa dyniowa – szybki i prosty przepis

zupa dyniowa szybki przepis

Zupa dyniowa, pełna złocistej barwy i ciepłego aromatu, to prawdziwa perełka jesiennej kuchni. W dzisiejszym wpisie przybliżę Wam sekrety przygotowania tej wyjątkowej zupy, która jest idealnym wyborem na chłodne jesienne dni. Czy jesteście gotowi na kulinarne podróżowanie w kolorową krainę dyni i przypraw? Właśnie teraz macie szansę uczynić z naszych podstawowych składników prawdziwą uczty smaku i zapachu!

Składniki:

  • 500 g obranej dyni
  • 5 ziemniaków (około pół kilograma)
  • pół kostki bulionowej warzywnej lub drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • curry, sól, pieprz
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • prażone pestki dyni do dekoracji

Przepis:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę
  2. Gotuj ziemniaki w dużym garnku wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, a następnie po 5 minutach dodaj bulion rozrobiony z wodą i gotuj do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wyłów ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut na oliwie z oliwek, aż cebula stanie się miękka i szklista.
  4. Gdy ziemniaki zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj do miękkości dyni
  5. Do garnka dodaj podsmażoną cebulę i czosnek i wszystko razem wymieszaj
  6. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia
  7. Za pomocą blendera ręcznego lub stacjonarnego zmiksuj zawartość garnka na gładką masę
  8. Spróbuj zupy i dopraw solą, pieprzem i przyprawą curry aby dostosować smak do własnych preferencji.
  9. Podawaj gorącą zupę dyniową, posypaną pestkami dyni.

Zupa dyniowa doskonale smakuje podana ze świeżym chlebem lub paluchami z ciasta francuskiego. Teraz możesz cieszyć się pyszną i rozgrzewającą zupą dyniową. Smacznego!

Przepis na szybką zupę dyniową

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *