Mucver, czyli placki z cukinii prosto z Turcji
Placki z cukinii to raczej nic odkrywczego zwłaszcza w Polskim klimacie, gdzie cukinii pod dostatkiem zwłaszcza w sezonie. Będąc na wakacjach w Turcji nie sądziłam, że mnie coś zaskoczy, a już na pewno nie jeżeli chodzi o placki z cukinii. Jednak byłam zaskoczona i oczarowana smakiem placków cukiniowych podawanych w stylu tureckim bo z serem feta.
W domu musieliśmy wypróbować przepis na placki i wyszły świetne, zwłaszcza, że przez dodatek fety i jogurtu świetnie nadają się na obiad lub ciepłą kolację.


Składniki:
- 2 x cukinia
- 1 x cebula czerwona
- 2 x marchewka
- 2 x jajko
- 150g sera typu feta
- 5 łyżek mąki
- natka pietruszki
- pęczek koperku
- olej do smażenia
Przepis:
Warzywa: cukinię, marchewkę, cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczach (cebulę można drobno pokroić). Następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Do warzywnej masy dodajemy jajka, mąkę i pokruszony ser feta. Całość mieszamy i doprawiamy solą (odrobinę, gdyż ser jest już słony) i pieprzem. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekamy i dorzucamy do masy. Całość mieszamy.
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy małe placuszki z obu stron tak aby się zarumieniły. Po usmażeniu na złoty kolor można placuszki odcisnąć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placuszki najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
