Placki z cukinii Mucver

Mucver, czyli placki z cukinii prosto z Turcji

Placki z cukinii to raczej nic odkrywczego zwłaszcza w Polskim klimacie, gdzie cukinii pod dostatkiem zwłaszcza w sezonie. Będąc na wakacjach w Turcji nie sądziłam, że mnie coś zaskoczy, a już na pewno nie jeżeli chodzi o placki z cukinii. Jednak byłam zaskoczona i oczarowana smakiem placków cukiniowych podawanych w stylu tureckim bo z serem feta.

W domu musieliśmy wypróbować przepis na placki i wyszły świetne, zwłaszcza, że przez dodatek fety i jogurtu świetnie nadają się na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 2 x cukinia
  • 1 x cebula czerwona
  • 2 x marchewka
  • 2 x jajko
  • 150g sera typu feta
  • 5 łyżek mąki
  • natka pietruszki
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia

Przepis:

Warzywa: cukinię, marchewkę, cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczach (cebulę można drobno pokroić). Następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Do warzywnej masy dodajemy jajka, mąkę i pokruszony ser feta. Całość mieszamy i doprawiamy solą (odrobinę, gdyż ser jest już słony) i pieprzem. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekamy i dorzucamy do masy. Całość mieszamy.

Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy małe placuszki z obu stron tak aby się zarumieniły. Po usmażeniu na złoty kolor można placuszki odcisnąć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placuszki najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *