Placki dyniowe przepis

Dyniowe placuszki – przepis na placki z nadzieniem dyniowym

Placki dyniowe przepis

Zbliża się sezon dyniowy, a to oznacza jedno – czas na pyszne i aromatyczne placki dyniowe! Jesień to idealny moment, by sięgnąć po to cudowne warzywo i stworzyć prawdziwy festiwal smaków w swojej kuchni. Dziś podpowiem Wam, jak wykorzystać nadmiar dyni, który często pojawia się po zbiorach, i przekształcić je w delikatne, puszyste placki dyniowe. To nie tylko doskonały przepis na wykorzystanie nadmiaru dyni, ale także sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii lub ugoszczenie rodziny i przyjaciół czymś wyjątkowym.

Składniki: (proporcje na 9 placuszków)

  • 300 g puree z upieczonej dyni
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 480)
  • 2 jajka
  • 70 g jogurtu naturalnego typu skyr (około 2 łyżki)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 20 g cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
  2. Obierz dynię i pokrój w kostkę.
  3. Rozłóż równomiernie kawałki dyni w piekarniku i piecz do miękkości – około 20 minut.
  4. Pozostaw dynię do ostygnięcia, a następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksuj dynię na gładkie puree.
  5. Do gładkiej dyniowej masy dodaj jajka, cukier waniliowy, jogurt naturalny, olej i mąkę. Wszystko razem wymieszaj za pomocą ręcznej trzepaczki lub za pomocą blendera.
  6. Dodaj proszek do pieczenia i smaż na rozgrzanej patelni, aż placuszki się zarumienią.
  7. Podawaj z jogurtem, cukrem pudrem lub czekoladą.

Smacznego!

Szybkie placuszki z dyni

Cały przepis możecie również zobaczyć na kanale YouTube:

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *