Sałatka z halloumi, rzodkiewką i sosem tzatzyki

Sałatka z serem halloumi, rzodkiewką i sosem tzatzyki

Sezon grillowy w pełni! A co powiesz na lekką i orzeźwiającą sałatkę, która doskonale uzupełni Twoje grillowane mięsa? Wyobraź sobie soczyste kawałki grillowanego halloumi w towarzystwie chrupiących warzyw, polane aromatycznym sosem tzatziki. To połączenie smaków przeniesie Cię prosto na grecką wyspę. Idealna propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Przygotuj tę sałatkę w zaledwie kilka minut i delektuj się smakiem lata na Twoim talerzu.

Sałatka z serem halloumi

Składniki: (na jedną porcję)

  • 4 plastry sera halloumi
  • garść miksa sałat
  • 1 średni pomidor
  • 1,5 świeżego ogórka
  • 3 lub 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przepis:

Przygotuj warzywa:

  • Pomidora pokrój w kostkę.
  • Ogórka obierz i również pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.

Przygotuj halloumi:

  • Na suchej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy.
  • Usmaż plastry halloumi z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu pokrój na mniejsze kawałki.

Przygotuj sos tzatziki:

  • Pół ogórka zetrzyj na tarce
  • W miseczce wymieszaj jogurt grecki, oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie i po tarkowanego ogórka. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

Połącz składniki:

  • W dużej misce połącz sałatę, pomidora, ogórka, rzodkiewki i usmażony halloumi.
  • Polej wszystko przygotowanym sosem tzatziki i delikatnie wymieszaj.

Poniżej przepis w formie filmu:

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *