Fergese albański przysmak

Albański przysmak – Fergese (wegetariański przepis)

Podróżując po Albanii natknęłam się na przepyszne danie o tajemniczej nazwie Fergese. Zakochałam się od pierwszego kęsa. Jest to tradycyjne albańskie danie obiadowe o nieziemskim smaku. Podawane w dwóch wersjach: wegetariańskiej jak i mięsnej. Poniżej przepis na wersję wegetariańską. Fergese najlepiej jeść samo prosto z naczynia lub ze świeżym pieczywem.

Danie świetnie komponuje się ze świeżą bazylią. Jest stosunkowo mało znane, a szkoda. Czas przygotowania to około godzina – zależy jak szybko uwijacie się w kuchni.

Fergese – co to?

Fergese to tradycyjne danie kuchni albańskiej. Jest połączeniem pieczonych warzyw i sera. W przygotowaniu bardzo szybkie, w smaku aromatyczne i syte. Podawane ze świeżym pieczywem. Oryginalnie serem dodawanym do fergese jest Albański ser gjize. W konsystencji podobny do ricotty, lecz bardziej słony. Najprostszym zamiennikiem będzie ser feta – użyty w tym przepisie. Feta jest bardziej zbita więc można ją trochę pokruszyć przed wrzuceniem do sosu.

Fergese – jak przygotować?

Składniki: (cztery średnie porcje)

  • 1 x papryka czerwona
  • 1 x papryka żółta
  • 1 x papryka zielona
  • 3 x pomidory
  • 2 x cebula
  • 160 g sera Gjize (zamiennik: ser feta)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki masła
  • 20 g mąki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • bazylia, sól, pieprz, płatki chili – według smaku

Fergese – przepis

  1. Rozgrzej masło na patelni, następnie dodaj mąkę i podsmaż całość
  2. Do zasmażki dodaj ser feta, połącz równomiernie wszystko razem i podsmaż jeszcze 3 minuty. Zostaw do ostygnięcia
  3. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu
  4. Dodaj cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Smaż kilka minut aż cebula stanie się miękka
  5. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i wymieszaj z cebulą, smaż kilka minut
  6. Dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę i smaż kolejne kilka minut
  7. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię, chili i wymieszaj wszystko razem
  8. Do warzyw dodaj zasmażkę z serem feta i smaż kilka minut do połączenia składników
  9. Podziel na cztery porcje i przełuż do naczynia do zapiekania
  10. Do nagrzanego piekarnika włóż Fergese i piecz 15 minut w 170 stopniach
  11. Podawaj ze świeżym pieczywem

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *