Albański przysmak – Fergese (wegetariański przepis)
Podróżując po Albanii natknęłam się na przepyszne danie o tajemniczej nazwie Fergese. Zakochałam się od pierwszego kęsa. Jest to tradycyjne albańskie danie obiadowe o nieziemskim smaku. Podawane w dwóch wersjach: wegetariańskiej jak i mięsnej. Poniżej przepis na wersję wegetariańską. Fergese najlepiej jeść samo prosto z naczynia lub ze świeżym pieczywem.
Danie świetnie komponuje się ze świeżą bazylią. Jest stosunkowo mało znane, a szkoda. Czas przygotowania to około godzina – zależy jak szybko uwijacie się w kuchni.
Fergese – co to?
Fergese to tradycyjne danie kuchni albańskiej. Jest połączeniem pieczonych warzyw i sera. W przygotowaniu bardzo szybkie, w smaku aromatyczne i syte. Podawane ze świeżym pieczywem. Oryginalnie serem dodawanym do fergese jest Albański ser gjize. W konsystencji podobny do ricotty, lecz bardziej słony. Najprostszym zamiennikiem będzie ser feta – użyty w tym przepisie. Feta jest bardziej zbita więc można ją trochę pokruszyć przed wrzuceniem do sosu.
Fergese – jak przygotować?
Składniki: (cztery średnie porcje)
- 1 x papryka czerwona
- 1 x papryka żółta
- 1 x papryka zielona
- 3 x pomidory
- 2 x cebula
- 160 g sera Gjize (zamiennik: ser feta)
- 3 ząbki czosnku
- 100g jogurtu greckiego
- 2 łyżki masła
- 20 g mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- bazylia, sól, pieprz, płatki chili – według smaku
Fergese – przepis
- Rozgrzej masło na patelni, następnie dodaj mąkę i podsmaż całość
- Do zasmażki dodaj ser feta, połącz równomiernie wszystko razem i podsmaż jeszcze 3 minuty. Zostaw do ostygnięcia
- Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu
- Dodaj cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Smaż kilka minut aż cebula stanie się miękka
- Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i wymieszaj z cebulą, smaż kilka minut
- Dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę i smaż kolejne kilka minut
- Dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię, chili i wymieszaj wszystko razem
- Do warzyw dodaj zasmażkę z serem feta i smaż kilka minut do połączenia składników
- Podziel na cztery porcje i przełuż do naczynia do zapiekania
- Do nagrzanego piekarnika włóż Fergese i piecz 15 minut w 170 stopniach
- Podawaj ze świeżym pieczywem
Smacznego!