Zapiekane warzywa z czarnuszką

Zapiekane warzywa z czarnuszką – czyli pomysł na szybką i zdrową kolację

Dziś przygotowujemy coś wyjątkowego – pieczone warzywa z dodatkiem aromatycznej czarnuszki. Ta prosta, a jednocześnie wyjątkowo smaczna potrawa, z pewnością ożywi Wasze podniebienia i dostarczy organizmowi zdrowych składników. Może stanowić kolację lub przystawkę do bardziej skomplikowanego dania. Do dzieła!

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • jedna główka kalafiora
  • jedna główka brokuła
  • czarnuszka do posypania
  • sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, płatki chilii
  • oliwa z oliwek

Przepis:

  1. Przygotuj warzywa: Marchewki obierz i pokrój w słupki. Kalafiora i brokuła podziel na mniejsze różyczki. Im bardziej kolorowo, tym lepiej! Jeżeli lubisz możesz również dodać cebulę oraz ziemniaki.
  2. Warzywa ułóż na blasze do pieczenia i posyp solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi, płatkami chili.
  3. Dodaj oliwę z oliwek, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  4. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 30- 40 minut, aż warzywa staną się delikatnie złociste.
  5. Przed końcem pieczenia posyp warzywa nasionami czarnuszki – daj tyle ile lubisz!
  6. Upewnij się, że warzywa są miękkie i podaj jeszcze ciepłe.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się zdrowym, kolorowym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *