Zapiekane warzywa z czarnuszką – czyli pomysł na szybką i zdrową kolację
Dziś przygotowujemy coś wyjątkowego – pieczone warzywa z dodatkiem aromatycznej czarnuszki. Ta prosta, a jednocześnie wyjątkowo smaczna potrawa, z pewnością ożywi Wasze podniebienia i dostarczy organizmowi zdrowych składników. Może stanowić kolację lub przystawkę do bardziej skomplikowanego dania. Do dzieła!
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- jedna główka kalafiora
- jedna główka brokuła
- czarnuszka do posypania
- sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, płatki chilii
- oliwa z oliwek
Przepis:
- Przygotuj warzywa: Marchewki obierz i pokrój w słupki. Kalafiora i brokuła podziel na mniejsze różyczki. Im bardziej kolorowo, tym lepiej! Jeżeli lubisz możesz również dodać cebulę oraz ziemniaki.
- Warzywa ułóż na blasze do pieczenia i posyp solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi, płatkami chili.
- Dodaj oliwę z oliwek, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
- Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 30- 40 minut, aż warzywa staną się delikatnie złociste.
- Przed końcem pieczenia posyp warzywa nasionami czarnuszki – daj tyle ile lubisz!
- Upewnij się, że warzywa są miękkie i podaj jeszcze ciepłe.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się zdrowym, kolorowym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Smacznego!